ANASAYFA  |  ÖNERİ VE ŞİKAYET  |  İLETİŞİM

BİYOGRAFİ HABERLER MAKALELER GİYOTİN HAVUZU İLETİŞİM
UZAY HABERLERİ | HÜSEYİN SUNGUR | Resmi Web Sitesi
  KADROMUZ
 
UZAY HABERLERİ

ACANSINDAN,TAZE TAZE...

( Foto : EINSTEIN ALBERT , lan size diyorum sizeee , adlı pozu ))

Öteyi beriyi karıştırırken(e), bakın ne çıktı karşıma…
AMA önce , kimi insanlarımıza , çok pek faideli malûmat arzedelim…

BİZLER, böööğyle abur cubur hususlar yazıyoruz diye, merak etmeyesiz…

İşiiğze, gücüğze , dininize, diyanetinize bakınız.

Siz, amman amman ki ; namazınızı, niyazınızı kaçın sakırmayın , lütfen.

Sakın ola ki kazaya neyim bırakmayın nemaaa zınızı, elinizden de kitaaa bınızı(*)…

(*) Birkaç yıl önce , MERSİN muğdat camisinde , namaz öncesinde, öte beri laflar eden bir hocanın “”namaz ve kitap” telaffuzuna kulağım takılmıştı.
Namaz sözcüğünü, son ek ile kullanırken , nemaaaa zı diyerek, A harfini, kitabı derken de , yine aynı şekilde kitaaaa bı diyerek sözcüğü bölüp, burdaki A HARFİNİ DE anırma gibi uzatıp, TÜRKÇE ‘nin a………………….na koyuyordu…Ordan hatırladım birdenbire…
YANİ demem o ki, hiç bir şey uğruna , DİLİMİN ırzına geçilmesine müsade edemem...
NASIL anlaşılırsa anlaşılsın ifadem... )

Şimdi aşağıda, çok kısa bir süre önce BİLİM dünyasında elde edilen , haniyse akıl ötesi denebilecek bir gelişmeyi, doğrudan kaynağından akataracağız.FAKAT aradaki bölümlerin öncesine ve sonrasına , ufak tefek çizikler atmayı da ihmal etmeyeceğiz.

SAVULUN , geliyoruz…

Yerçekimi dalgaları: 6 soruda evrenle ilişkimizi değiştirecek keşif…

Bilim insanları, yerçekimini ve evreni anlama yolunda muazzam bir keşif yaptıklarını açıkladı.
Albert Einstein'ın kuramlarından 100 yıl sonra, onun tüm evrene yayıldığını söylediği yerçekimi dalgalarını nihayet gözlemlediler.
Yerçekimi dalgalarını "görebilmenin" Büyük Patlama'dan başlayarak uzayın pekçok sırrını çözmekte faydalı olacağı ifade ediliyor.
Projenin Avrupa'daki lideri olan Max Planck Yerçekimi Fiziği Enstitüsü'nden Profesör Karsten Danzmann, Higgs bozonunun bulunuşu(1) kadar önemli bir keşif yaptıklarını, bu keşfin DNA'nın(2) yapısının anlaşılması ile bir tutulması gerektiğini söyledi.
BBC'ye konuşan Danzman "Kesinlikle Nobel'i hak ediyoruz" dedi.
Bu konuda ilk akla gelen soruları şu şekilde düzenlemek mümkündür:
1- Yerçekimi dalgaları nedir?
Uzay-zamandaki (3) dalgalar.
İki büyük kara deliğin (31) çarpışması gibi şiddetli olaylarla doğuyor ve örneğin bir havuza taş atıldığında yüzeyinde oluşan halkalar gibi dağılmaya başlıyorlar.

Işık hızıyla hareket eden bu dalgalar zamanla yalnızca galaksiye değil, uzay-zamanın tümüne yayılıyor.
Başka açılardan da ışığa benzeyen bu dalgaların, ışıktan önemli bir farkları var: Onun gibi başka cisimler tarafından saçılmıyor ya da emilmiyorlar. Yani bozulmadan kalıyorlar.
Bu nedenle de bilim insanları onlara "Mükemmel haberciler"(4) diyor. Bu dalgalarla gönderilen mesaj, aradan milyonlarca yıl da geçse ilk günkü gibi kalıyor.

ANCAK , ben derim ki, bu dalgalarla gönderilen yahut gönderildiği düşünülen “ mesajlar” ne tür özelliklere sahiptir !
BU mesaj özelliklerini de bilmemiz, atacağımız KOZMOZ bilgisi adımının çok daha yeterli ve uzun olamasını sağlayacaktır.
2- Bu keşif ne işe yarayacak?
Keşfi yapan Ligo İşbirliği adlı uluslararası ekip, gözlemlerinin astronomide çığır açacağını ve nihayetinde Büyük Patlama'yı anlamamıza yardımcı olacağını söylüyor.
Çünkü yerçekimi dalgalarının ilk olarak evrenin oluştuğu anda meydana geldikleri ve hala uzayda dolaştıkları tahmin ediliyor.
“” Kişisel kanaatim , SES dalgalarının da benzer özelliklere sahip olduğu ve kozmozda halen SERBEST bir şekilde bozulmadan dolaştıkları yönündedir. UYGUN almaçlar yapılabilmesi halinde YANİ, ses kaynağı tespit ve ayrıştırmalarının yapılabilmesi halinde, bundan milyon yıl kadar önceki İNSAN yaşamının , ses düzeyinde çözümü olanaklı hale gelebilir diye düşünmekteyim”.

Profesör Stephen Hawking, BBC'ye verdiği özel mülakatta bunun bilim tarihine geçecek bir an olduğunu söyledi.
Kara delikler konusunda uzman olan Hawking, "Yerçekimi dalgaları, evrene bakmanın yepyeni bir yolunu sunacak bize. Onları saptayabilir olmamız, astronomide devrim yaratabilir." dedi ve ekledi:
"Einstein'ın İzafiyet Teorisi'ni sınamanın yanı sıra, evrenin tarihi boyunca oluşmuş tüm kara delikleri görmeyi umabiliriz. Hatta Büyük Patlama sırasındaki evrenden kalıntıları bile görmek mümkün olabilir."
3- Bilim insanları şimdi nelere bakacaklar?
Keşfin özellikle uzayın "Karanlık Evren" denen ve bugün elimizde olan teleskoplarla göremediğimiz daha büyük olan bölümünü anlamakta işe yarayacağı umuluyor.
KARANLIK EVREN’in resmini bize gösterebilecek mi, meselâ!

Kara delikler, nötron yıldızlar ilk bakılacak yerler olacak.
Ama tabii asıl, uzayın derinliklerinde geçmişin ve "Büyük Patlama"nın izleri aranacak.
Bilim çevreleri bu imkanın yepyeni bir kuşağı bilimsel araştırmalara yönelteceği umudunu da dile getiriyor.
4- Araştırma nasıl yapıldı?
Dünyanın çeşitli yerlerindeki laboratuarlar, yıllardır L şeklindeki uzun tüneller boyunca lazer ışıkları yollayarak uzay-zamanın dokusundaki dalgalanmaları saptamaya çalışıyordu.
Dalgaların izi, interferometre denen aletlerle ölçülen, bir atomun büyüklüğünden kat kat ufak değişimlerde arandı.

Sonunda ilk gözlem, Dünya'ya bir milyardan fazla ışık yılı(5) uzaklıkta iki kara deliğin çarpışması sırasında yapıldı. TIKLAYIN - VİDEO: KARA DELİKLER ÇARPIŞINCA NE OLUYOR?
Üstelik kara deliklerin birleşmesi ABD'de Washington ve Louisiana eyaletlerindeki iki ayrı LIGO ( Lazer İnterferometre Yerçekimi Dalgası Gözlemevi) laboratuarında birden, 14 Eylül 2015'te, 13:51'de saptandı.
Yani interferometreler bir milyar yıldan fazla bir süre önce yaşanan olayı kayded
ebildi.
Aklımızın sınırlarında gezinildiğini anlamamızın gereğini VURGULUYORUM…
5- Gerçekten ilk kez mi görüldüler?
2014 yılında Antarktika'daki BICEP-2 teleskobuyla çalışan araştırmacılar ilk keşfi yaptıklarını sanarak bilim dünyasını heyecanlandırdı.
Ancak iki hafta kadar sonra, yanlış analiz yaptıkları ortaya çıktı.
6- Einstein ne demişti?
İzafiyet Teorisi'ni yazarken ortaya attığı kuramlardan birinde, tüm evrenin yerçekimi dalgalarıyla kaplı olduğunu söylemişti.

Einstein'a göre uzayda bir bölgedeki yerçekimi ani bir olay sonucu değişirse, o bölgeden uzaya ışık hızıyla yerçekimi enerjisi dalgaları yayılır.
Bu dalgalar da uzayda geçtikleri yerleri gerer ya da sıkıştırır.
Fakat Einstein bir noktada yanıldı: Bu dalgaların fiziksel varlığını saptamanın hiç mümkün olmayabileceğini yazmıştı.

AŞAĞIDA, anayazıda kullanılan kimi terimlerin açık tarifleri,durumları verilidir.
Umarım işinize yarar…

(1)Higgs bozonu : Higgs bozonu. Peter Higgs, Gerald Guralnik, Richard Hagen, Tom Kibble[1], François Englert ve Robert Brout tarafından Standart Model'deki fermiyonlara kütle kazandırmak için varlığı öne sürülmüş spini 0 (sıfır) olan parçacık. H veya h olarak kısaltılır. Aralık 2011'de o zamanlar iki ana deneyin (ATLAS ve CMS) sözcüleri birbirlerinden bağımsız sonuçlara dayanarak Higgs parçacığının 125 GeV/c2 (133 proton kütlesi, 10−25 kg) değerinde bir kütleye sahip olabileceğini belirtti. Ayrıca yaptıkları açıklamada 115–130 GeV/c2 arası hariç Higgs'in bulunmayacağı diğer kütle aralıklarının önemli ölçüde elendiğini belirttiler.[2] BHÇ'nin kesin bir sonuç için gerekli cevabı 2012'nin sonunda vereceği söylendi.[3][4][5][6] 22 Haziran 2012'de CERN, yapılan deneylerin son durumu hakkında bir seminer verileceğini duyurdu.[7][8] 28 Haziran 2012 civarlarında parçacığın bulunduğu yönünde açıklamaların geleceği medyada yayılmaya başladı fakat bunun "sadece güçlü bir sinyal" mi yoksa resmi bir keşif mi olacağı belirsizdi.[9] Bütün bunlara rağmen 14.03.2013 de Tanrı Parçacığı bulundu.İnsanlar artık enerji ile kütle elde edebilecektir.

(2)DNA nedir ! Deoksiribo Nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetiktalimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilginin uzun süreli saklanmasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları genolarak adlandırılır. Ama başka DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır (kromozomların şeklini belirlemek gibi), diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde (hangi hücrelerde, hangi şartlarda) kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.

(3) Uzay Zaman nedir ! Evrensel dediğimiz, bir olgunun evrenin her köşesinde doğru ve değişmez olmasıdır. Ancak Albert Einstein'ın kurduğuGörelilik Kuramı'na göre zaman evrenin her köşesinde aynı değildir ve gözlemciye göre değişir, görecelidir. Örneğin, kütle uzayzamanda eğrilikler yaratır. Burada zaman bükülür ve zaman bu eğride bulunan bir gözlemciye göre, dışarıda duran bir başka gözlemciye olandan daha yavaş akar. İşte burada zaman evrensel değildir.
(31) karadelik nedir: Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimdir. Kara delik, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesnedir de denilebilir. Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara deliklerin, "tekillik"leri dolayısıyla, üç boyutlu olmadıkları, sıfır hacimli oldukları kabul edilir. Karadeliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı veya akmadığı tahmin edilmektedir. Kara delikler Einstein'ın genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir. Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır. Örneğin, bir kara deliğin potansiyel kuyusunun çok derin olması nedeniyle yakın çevresinde oluşacak yığılım diskinin üzerine düşen maddeler diskin çok yüksek sıcaklıklara erişmesine neden olacak, bu da diskin (ve dolaylı olarak kara deliğin) yayılan x-ışınları sayesinde saptanmasını sağlayacaktır. Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili bilimsel topluluğun (astrofizikçiler vekuramsal fizikçilerden oluşan) hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumdadır.
(4) MÜKEMMEL haberci deyince aklıma , sezilgin parçacık diye adlandırılan NÖTRİNO geldi.Haydi bakalım…

(5)ışık yılı NEDİR! Işık yılı, (sembol: IY, İng. light year (ly)), ışığın bir yılda boşlukta aldığı mesafedir. Astronomik birim'e kıyasla büyük bir uzunluk birimidir, bu sebeple genellikle yıldızlar arası mesafeleri ölçmekte kullanılır. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), yıl birimi olarak Jülyen yılı'nın kullanılmasını önermektedir.[1] Buna göre bir Jülyen yılı 365,25 gün ya da 31.557.600 saniyedir.[1]

Umarım abdestiniz neyim bozulmamıştır bunları okurken...



Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu Habere Henüz Yorum Yapılmamış..!



 
 HABERLER
 
TUTUNAMAMAK
13. BÖLÜM

Tarih : 25.04.2024
Devamı...
 
 
EKSİK OLMAYIN YAŞIYORUM
13. BÖLÜM

Tarih : 20.04.2024
Devamı...
 
 
 
 MAKALELER
 
BİR EMİNE ROMANI
İÇ DÜNYA ÖYKÜSÜ

Tarih : 10.01.2024
Devamı...
 
 
sonbahara merhaba
candan ve gönülden

Tarih : 14.10.2023
Devamı...
 
 
 
 GİYOTİN HAVUZU
 

2. BUYRUN
DEMEKKİ NEYMİŞ

Tarih : 27.02.2024 |
Devamı...

 

TUTUNAMAMAK
7. BÖLÜM

Tarih : 27.02.2024 |
Devamı...

 

TUTUNAMAMAK
6. BÖLÜM

Tarih : 26.02.2024 |
Devamı...

 

TUTUNAMAMAK
5. BÖLÜM

Tarih : 25.02.2024 |
Devamı...

 


 
 

 
 
ANASAYFA BİYOGRAFİ SIK KULLANILANLARA EKLE GİZLİLİK İLKELERİ İLETİŞİM


Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.

HÜSEYİN SUNGUR | Resmi Web Sitesi | huseyinsungur.com © Copyright 2015-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA