ANASAYFA  |  ÖNERİ VE ŞİKAYET  |  İLETİŞİM

BİYOGRAFİ HABERLER MAKALELER GİYOTİN HAVUZU İLETİŞİM
TUTUNAMAMAK | HÜSEYİN SUNGUR | Resmi Web Sitesi
  KADROMUZ
 
TUTUNAMAMAK

17. BÖLÜM

yakın arkadaşım BARUCH SPINOZA, takdim ederim...
Tutunamamak !
22.05.2024
55.00
Aklın yolu üzerine , düşünmeye çalışmak …
Önce SPINOZA’ya başvuruyor ve okuyoruz :
İnsanların İştahını Kabartan Hevesler
Spinoza: “hayatımda karşılaştığım her şey ruhuma etki etmedikçe boş ve anlamsızdır.” Dolayısıyla “bir şeyin iyilik yahut kötülük değeri varsa o hayatımda bir anlam oluşturmak zorundadır” yargılarıyla fikir temellerini atmış olur. İnsanın hayatını kuşatan hedeflerin aslında insanın ölümüne sebebiyet verdiğini, bunun farkına vardığı içinde ancak başka bir yola girme cüreti gösterebilirse var olabileceğini düşünür. Mezkur ölüme sebebiyet veren mefhumlar “herkesleşmek ve özgürlüğü yitirmek” gibi nihayetlere gark ettiği için öldürür.
Düşünmek , KRİŞNAMURTİ’ye göre , acı vericidir . Biz , ömrümüz boyunca , DÜŞÜNMEK dendiğinde , hep aynı şeyleri yaparız . Bu “ hep aynı şeyler “ , KONUŞMAYA başladığımızdan beri , zihnimizin içine sokuşturulup durulan , din ırk namus büyükler küçükler “ bilgisi” ve bu “ bilgilere “ kayıtsız şartsız itaat etmemiz gereğinin , zihnimizde , düşünmek derken , tekrar edilmesinden başkaca bir şey değildir .
Eşimin babasını , birgün telefonda azarlamıştım .Mersin’e sağdan soldan gelen , yakın uzak akrabaların ziyaret edilmesi gereğini , durup durup , ders programı gibi , askeri tüzük gibi eşime “ bildirirdi” !
Ben de bir keresinde , eşimden telefonu alıp , siz kendi yaşamınıza bakın , burası bizim evimiz diye , şarlamıştım .
Bizim yaralı toplumumuz da böyledir . Geniş anlamda TOPLUM yaşamımız , işin gerçeği , BÜYÜK BİR GÖZ ALTIDIR .
Yaşamım boyunca , en çok ELALEM sözüne gıcık olmuşumdur . Bu ELALEM , 60’lı yıllardaki , YEŞİLÇAM SALON fimlerinde , zengin oğlan / fakir kız palavralarında , daha çok BEDİA MUVAHİT ve ALİYE RONA’nın ( oğlanın annesi rolünde olırlardı) ağzından , “ aile şerefimiz iki paralık olur oğlum “ tarzındaki “ repliklere “ yansırdı . Bu şeref , nasıl oluyor da , bir anda iki paralık oluyor ve bu iki paralık değeri kim ölçüyor ve “ piyasaya” sunuyordu .
Merkezi AVRUPA uygarlığı , ( ben avrupayı , viyanadan itibaren başlatırım , berisi avrupa değildir bence ), kendini aşabilmek için , yıllarca KAN dökmüştür , MAALESEF .
Vestefalya ANLAŞMASI ile biten OTUZ ve SEKSEN yıl savaşları ile şu şekilde bir AVRUPA düzenlenmiştir :
Savaş sonunda 1648 Westphalia Barışı ile sadece Avrupa'nın mezhep savaşları son bulmamış, aynı zamanda yeni bir devletler sisteminin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu barış anlaşması ile birlikte devlet egemenliğine dayalı modern uluslararası ilişkiler ortaya çıkmıştır.
Değişik yorumları da(*) olsa , AYDINLANMA süreci ile yepyeni bir DÜNYA yaşamı anlayışına dümen kırmıştır MERKEZİ AVRUPA.
(*) Bkz: Prf FEHMİ BAYKAN , aydınlanma üzerine bir derkenar , BilgeSu yayınları , ANKARA 2009…
ANADOLU , tarihi boyunca , birkaç başkaldırı hariç ,sonu VESTEFALYA anlaşması ile biten , bu denli uzun erimli bir süreç yaşamamıştır .
( Meraklısına : bu konuda ayrıntı merak edenlerimiz olursa , PRF MUSTAFA AKDAĞ’ın , “ Türk halkının dirlik düzenlik kavgası / CELALİ İSYANLARI “ adlı , aşılamamış eserine bakabilirler . )
600 yıllık “ imparatorluk ya da hükümdarlık “ yaşamına bakıldığında , ANADOLU’da , düzyazı geleneğinin , hiçbir zaman olmadığını görüyoruz . Naima tarihi , Aşık paşazâde tarihi gibi , doldur boşalt çalışmaların yetersizliğinden söz etmek , zaman israfıdır bence .Onun yerine , yoğun olarak FARS kültüründen YOĞUN etkilenen , bambaşka bir dille yazılan DİVAN EDEBİYATI denilen , nazım başattır . Bakî , Fuzulî,enderunlu Vasıf , ilk ağızdda aklıma gelenlerdir .
Yalnızca sevgilinin KAŞI GÖZÜ DUDAĞI YANAĞI , ÜZERİNDE düşünülen “ temalar “ olup , saraya yardaklanmak da ,ayrı bir yazı konusu olabilmelidir . Ancak , BALKANLARA açılındığında , DEVŞİRME vezirlerin , çıkıp geldikleri köylere , kasabalara ne denli hizmet ettikleri açıkça görülür . Buna karşılık ,günümüz ya…..şak tarihçileri , BALKANLARI anlatırken , salya sümük , İMPARATORUK hizmetlerinden dem vurular , lâkin iş ANADOLU’YA GELİNCE , uyduruk ne kadar sufi molla varsa , piyasaya ANADOLU EVLİYALARI diye sürülür ki , millet uyanmasın .Bunu en çok TGRT teve yapar .
Yalnızca IVO ANDRIC’i(*) okumak , bakınız sizlere ,ne ufuklar açar.
(*)Ivo Andrić (d. 9 Ekim 1892, Travnik - ö. 13 Mart 1975, Belgrad), Nobel Edebiyat Ödüllü Yugoslav yazardır.
1892'de Travnik yakınlarında Dolac'ta doğdu. Zagreb, Viyana ve Kraków'da sürdürdüğü eğitimini Graz Üniversitesi'nde verdiği "Osmanlı Yönetimindeki Bosna-Hersek'te Kültür Yaşamı" konulu doktora tezi ile tamamladı. I. Dünya Savaşı sırasında milliyetçi etkinliklerinden ötürü Avusturya-Macaristan İmparatorluğu yetkilileri tarafından bir süre gözaltında tutuldu. Savaşı izleyen yıllarda Yugoslavya Dışişleri Bakanlığı'nda çalıştı. Budapeşte, Madrid, Cenevre ve Berlin'de dış görevlerde bulundu.
Aklın , düşünce , düşünmek yollarında TER akıtılmadığı toplumlara , toplumdan ziyade , AHALİ demeyi uygun buluyorum .
Bugün , bu DİJİTAL TEKNOLOJİ sayesinde , ahalimizin ölümcül bir kısmının , nasıl boş boş düşündüğünü , tuhaf , anlaşılmaz “ umacılara “ adeta tapındığını , maşallah görüyoruz .
Örneğin , “ BEN , NİZAMI ALEMCİYİM , ÖNCE SELÇUKLUYUM ,SONRA OSMANLI NİZAMI ALEMCİSİYİM , İSTİKLAL HARBİ , BİR İNGİLZ OYUNUDUR , MUSTAFA KEMAL DE BİR İNGİLİZ PİYONU “ DİYEBİLEN bir zihne , osmanlıyı mı bekiyorsun gelecek diye , boşuna bekleme ,GODOT nah gelir desem , acaba ne kadar anlar .
O yüzden SPINOZA ‘nın , insanlık için öngörülerine , dikkatli bakmakta yarar var diyorum…


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

    Bu Habere Henüz Yorum Yapılmamış..!



 
 HABERLER
 
TUTUNAMAMAK
NASIL BİR EDEBİYAT

Tarih : 17.12.2024
Devamı...
 
 
BÜYÜKEVİN HİKAYESİ
2.2. BÖLÜM

Tarih : 26.11.2024
Devamı...
 
 
 
 MAKALELER
 
BİR EMİNE ROMANI
İÇ DÜNYA ÖYKÜSÜ

Tarih : 10.01.2024
Devamı...
 
 
sonbahara merhaba
candan ve gönülden

Tarih : 14.10.2023
Devamı...
 
 
 
 GİYOTİN HAVUZU
 

ÖZET OLARAK TÜRKİYE
16. BÖLÜM

Tarih : 23.11.2024 |
Devamı...

 

ÖZET OLARAK
TÜRKİYE / SONBAHAR 1

Tarih : 21.10.2024 |
Devamı...

 

ÖZET OLARAK TÜRKİYE
8. KISIM

Tarih : 1.08.2024 |
Devamı...

 

ÖZET OLARAK TÜRKİYE
7. KISIM

Tarih : 31.07.2024 |
Devamı...

 


 
 

 
 
ANASAYFA BİYOGRAFİ SIK KULLANILANLARA EKLE GİZLİLİK İLKELERİ İLETİŞİM


Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.

HÜSEYİN SUNGUR | Resmi Web Sitesi | huseyinsungur.com © Copyright 2015-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA